09:30 Gold medal event Shooting 25m Pistol Women's Final Paris 2024

09:30 Shooting 25m Pistol Women's Final

Major Veronika Olimpiai csúcsbeállítással elsőként jutott a holnapi fináléba 592 körrel a 25m Női pisztoly versenyszámban.

Fábián Sára Ráhel 582 körrel 14. helyezett lett! 

Major Veronika 592 körös, szenzációs teljesítménnyel az első helyen jutott a döntőbe a nők 25 méter pisztoly versenyszámában a franciaországi nyári olimpián. Győrik Csaba tanítványa a pontlövészetben is remekül teljesített, 294 kört (96, 100, 98) ért el, de a gyors részében még erre is rátett, és a maximális 300-ból 298 kört (100, 98, 100) teljesített, ami azt jelentette, hogy olimpiai csúcsbeállítást jelentő 592 körrel zárt.

A másik magyar versenyző, Fábián Sára Ráhel is jól lőtt, ám az 582 körös (pontban: 291, gyorsban: 291) eredménye ezúttal nem volt elég a nyolcas döntőbe jutáshoz, legalább 585 körre volt szükség a fináléhoz. 

A döntőbe Major Veronikán kívül mindössze egy európai jutott be, méghozzá egy francia, továbbá 1-1 indiai, iráni, vietnámi, kínai, dél-koreai és amerikai versenyző. 

A döntőt szombaton 9.30-tól rendezik. 

 

Major Veronika bronzérmes lett 31 találattal a nők 25 méter pisztoly versenyszámában a franciaországi nyári olimpián. Győrik Csaba tanítványa az első sorozat után még a hatodik-hetedik helyen állt két találattal, de a folytatásban, a második, a harmadik és a negyedik sorozatban is a maximális ötből négy találatot ért el, így 20 lövést követően négyes holtversenyben a második helyre lépett előre 14 ponttal. Az ötödik sorozatban hibátlan teljesítményt nyújtott Major Veronika, és a dél-koreai Jang Dzsin mögött tartotta a második helyét. Hatalmas csata folyt végig, kiélezett volt a nyolcas döntő, nagyon pontosan céloztak a versenyzők. A 10.2 kör és az annál nagyobb lövés jelentette a találatot. Győrik Csaba tanítványa a hatodik sorozatban két találatot ért el, majd a hetedikben négyet és a negyedik helyen állt. A nyolcadik sorozatban aztán már az érem volt a tét, és az elért három találat azt jelentette, hogy az indiai Manu Bhakerrel mindketten 28-28 találatot jegyeztek. Jöhetett a szétlövés az éremért: amíg Major Veronika csak egyet hibázott, addig ellenfele kettőt is, így ezzel eldőlt, hogy a magyar versenyző bronzérmes. A folytatásban előre lépni már nem sikerült Major Veronikának, de a harmadik hely így is fantasztikus siker. Közben a francia Camille Jedrzejewski és a dél-koreai Jang Dzsin a ráadásban döntötte el az aranyérem sorsát, miután a tíz sorozatot követően mindketten 37 találattal zártak. Az aranyérmet végül az ázsiai versenyző nyerte meg, a francia végzett a második helyen. 

A skeetlövő Igaly Diána 2004-es athéni ötkarikás bajnoki címe után húsz évvel később ismét olimpiai érmet szerzett a magyar sportlövő-válogatott Major Veronika bronzérmének köszönhetően.